Beszoktatás

A beszoktatás a szülőnek szól..

A bölcsődés kor kezdetén nem csupán a kisgyermek, hanem a szülei is valami újat kezdenek. Egy új életszakasz kezdődik a család életében tele izgalommal, szorongással, félelemmel. Hatalmas változás ez a kisgyermek életében, hisz eddig ő egy aurában élt édesanyjával. Azaz minden egyes rezdülését, érzését, érzelmét, gondolatát vele együtt élte meg. Ebben az életkorban még nem alakul ki a gyermek időérzéke ezért aztán mindig vmihez kötjük a történéseket. Fontos a napirend, a ritmus, ez adja a biztonságot és érzékelteti, hogy mi után mi fog történni. A beszoktatást segíti az is, ha a gyerekek magukkal hozhatják valamelyik kedvencüket, alvókájukat, takarójukat, egy kis darabot az otthon melegéből.

A szülők ne mutassák ki a saját félelmüket.

Figyeljünk arra, hogy lehetőség szerint ne vetítsük ki a gyermekünkre aggodalmainkat. Ezekről ne beszéljünk a füle hallatán. Ha sir a gyermek az elváláskor, nem kell aggódni,hisz az óvónéni meg fogja őt vigasztalni, játékba vezeti, mesét mond,  énekel.

Érdeklődés felkeltése

Sokkal fontosabb, hogy keltsük fel az érdeklődését a bölcsi iránt. Meséljünk arról, hogy mennyi érdekes dolog történik ott, mennyi játék van, és sok a gyerek, akikkel játszhat. Sétáljanak el többször a bölcsi épülete felé, hogy kevésbé legyen idegen az épület, a környék.

A búcsúzkodás, elválás nehézségei

Előre el kell mesélni, hogy a bölcsiben anya és apa számára nincs hely, ők nem maradhatnak ott vele,de sietnek érte és este már a saját ágyikójában aludhat. Legjobb, ha a búcsúzás nem húzódik néhány percnél hosszabbra, még akkor sem, ha a gyermek sír. Mindez természetes, hisz eddig nem ez volt a megszokott. Persze van olyan gyerek is aki, szaladva, örömmel érkezik – ez az újdonság varázsa. Elköszönés után, határozottan induljunk a dolgunkra, mivel, ha sír is a többszöri elbúcsúzás és elszakadási kísérlet csak azt az érzetet kelti a gyerekben, hogy valami rossz dolog történik vele. A szülő bizonytalanságát a gyermek megérzi és ki is használja. A beszoktatás idején mindig rendesen köszönjünk el gyermekünktől, mondjuk meg, hogy mikor jövünk érte. Búcsú nélkül azért nem érdemes elmenni, mert azt büntetésként élheti meg a gyermek!

Amikor elmúlik a varázs – kései sírdogálás

Azoknál a gyerekeknél , akiknek a beszoktatás zökkenőmentes,  gyakran előfordul hogy 3-4 hét elteltével döbben csak rá, hogy Ő már kipróbált mindent, evett, ivott, aludt, jó nagyokat játszott, de most már inkább otthon maradna. Már egyáltalán nem kíváncsi, és ekkor kezd el sírdogálni. A reggeli sírás általában  néhány percig tart, és mindig a szülőnek szól.

Szorongás az elválás miatt

Ez már sajnos otthon elkezdődik és mire a bölcsibe érnek a gyerek akár már testi  tüneteket is produkál. A mi feladatunk, hogy  a gyereket megnyugtassuk ,és sokat beszéljünk a fennálló szituációról.

Az önálló gyereknél könnyebb

Már bölcsis gyereket ösztönözhetünk arra, hogy egy-egy tevékenységet maga csináljon, hisz ez magabiztosságot ad neki mivel nem szorul az állandó segítségre.

A bölcsiben a gyerek saját világát éli

Ez az Ő első „ munkahelye” …Akkor fogja élvezni, ha mindenkitől támogatást kap, és látja a szülein hogy ŐK is elégedettek. A szülő és a gondozók között fontos a harmonikus , kiegyensúlyozott kapcsolat, hisz a gyerek így érzi magát biztonságban….
Otthon, emlegessük név szerint a leendő óvó néniket, dadus nénit.

Ha a gyermeket megértő és szerető gondoskodás veszi körül a bölcsiben, és ez párosul a pedagógusok és a szülők közötti kölcsönös bizalommal, minden remény megvan arra, hogy gyermekük vidáman és önfeledten fogja érezni magát az új közösségben, és a bölcsibe járás örömtelivé válik

Anyás beszoktatás

2 hetes időtartamban történik. A szülő vagy nagyszülő a kisgyermekkel együtt ismerkedik a bölcsis élettel, az anyuka aktívan bekapcsolódik az bölcsis tevékenységekbe, közösen játszanak, a gondozási feladatokat együtt végzik (mosakodás, wc használat stb.). A közös játék alatt a gyermek ismerkedik csoporttársaival, és az itt dolgozó felnőttekkel. Higiéniai okok miatt az ebédnél nem tartózkodhat a szülő a csoportban.

A beszoktatás folyamata gyermekenként eltérő, ezért nem tudjuk előre megmondani, pontosan meddig fog tartani. Kérjük a szülőket, hogy bízzanak meg azokban az óvodapedagógusokban, akik felelősek lesznek gyermekeikért és fogadják el, amikor jelzik, hogy a szülő jelenlétét már nélkülözni tudják. Próbálják szem előtt tartani, hogy a túl hosszúra nyúlt beszoktatási idő sem minden esetben jó.

Close Menu